4 Ziemassvētku ēdieni, ko šogad celt svētku galdā

Foto: Shutterstock.com

Kā vēsta sena latvju paraža, Ziemassvētkos uz galda jābūt deviņiem ēdieniem, lai nākamo gadu pavadītu bagātībā un pārticībā.

Šie tradicionālie Ziemassvētku ēdieni ir:

1. speķa pīrāgi – jauniem un aizraujošiem pārsteigumiem;
2. pelēkie zirņi – lai Jaunajā gadā nebūtu jāraud;
3. piparkūkas – mīlestībai;
4. štovēti kāposti – spēkam un enerģijai;
5. bietes un burkāni – labai veselībai;
6. zivis – naudai;
7. apaļas formas cepumi – gaišumam un siltumam;
8. putnu gaļa, piemēram, cālis vai pīle – panākumiem un mērķu sasniegšanai;
9. cūkgaļa – lielai laimei.

Lai šoreiz tradīcijas izpaliek – cel galdā ko jaunu, kas garšas ziņā pārsteigs ne vien Tevi pašu, bet arī viesus! Izmēģini mūsu sagatavotās receptes – 1a.lv gardēži ir sagatavojuši pāris idejas, ko noteikti ir vērts pagatavot šajos Ziemassvētkos!

Kraukšķīgs cālis ar citrona pildījumu

Foto: Shutterstock.com

Šī recepte ir pavisam viegli un salīdzinoši ātri pagatavojama, tādēļ noderēs arī tad, ja ciemiņi pieteikušies pavisam negaidīti.

Nepieciešams:

* vesels cālis;
* 4 svaigi citroni;
* 2 ēdamkarotes olīveļļas;
* tējkarote sāls;
* tējkarote smalkie, melnie pipari;
* puse tējkarotes čili pulveris;
* divas ēdamkarotes medus.

Pagatavošana:

1. Vidēja izmēra bļodā ar mazo rīvi sarīvē vienu citrona miziņu, pievieno eļļu un garšvielas. Visu samaisi un ar iegūto maisījumu rūpīgi iesmērē cāli.
2. Atlikušos veselos citronus sagriez ripiņās, pievieno garšvielas un pildi ar tām cāli.
3. Liec cāli cepammaisā un cep apmēram 45 minūtes 200 grādos no augšas un apakšas.
4. Aptuveni pēc 20 minūtēm apgrozi cāli, lai tas aplaistītos ar maisā esošo šķidrumu.
5. Medu kopā ar sulu, kas izspiesta no vienas citrona puses, samaisi un ar to aplej cāli pēc 45 minūtēm. Liec cāli atpakaļ krāsnī uz vēl aptuveni 10 minūtēm, lai apcepjas brūna un kraukšķīga garoziņa. Ja Tavai cepeškrāsnij ir grila funkcija, ieslēdz to – tikai uzmanīgi, jo cālis ātri vien var piedegt!
6. Cāļa cepetis gatavs – pasniedz to ar apceptiem kartupeļiem un svaigiem lapu salātiem! Lai cepeti būtu vieglāk sagriezt, jau laikus iegādājies asus virtuves piederumus. Tev noderēs kārtīgs virtuves nazis, kā arī eleganti galda piederumi.

Pildītas olas dažādās variācijās

Photo: Shutterstock.com

Pildītas olas vari pagatavot pavisam ātri un ļaut vaļu fantāzijai, izvēloties sev tīkamās garšu kombinācijas!

Nepieciešams:

* 6 cieti vārītas olas;
* puse paciņas majonēzes;
* viena ēdamkarote sinepju;
* malti melnie pipari vai citas garšvielas pēc izvēles;
* ķilavas, ikri, marinēti šampinjoni, dilles vai loki dekorēšanai.

Pagatavošana:

1. Nomizo olas, pārgriez tās uz pusēm un izņem dzeltenumus.
2. Dzeltenumus liec bļodā un ar dakšu rūpīgi saspied.
3. Pievieno garšvielas, sinepes, majonēzi un visu samaisi.
4. Pildi iegūto masu olās un izkārto tās uz liela servējamā šķīvja. Olām pa virsu saliec izvēlētos produktus – ikrus, ķilavas u.c.
5. Lai pildījums būtu greznāks, iegādājies konditorejas maisiņu, ar kuru spiežot, iegūsi tīkamu garnējumu.

Cepti āboli ar saldējumu

Foto: Shutterstock.com

Ziemassvētku ēdieni nav iedomājami bez kāda salda našķa. Cel galdā ābolus ar saldējumu!

Nepieciešams:

* 6 vidēja izmēra veseli āboli;
* vaniļas vai plombīra saldējums;
* 2 tējkarotes malts kanēlis;
* 3 ēdamkarotes medus;
* 3 ēdamkarotes sviesta;
* mandeles.

Pagatavošana:

1. Nomazgā ābolus un nogriez tiem augšējo daļu, kas pēc tam kalpos kā “cepurīte”.
2. Ar mazu nazi vai karoti izgreb ābola vidiņu tā, lai no serdes atdalītu pārējo mīkstumu.
3. Iegūto ābola mīkstumu ievieto katlā kopā ar medu, sviestu un kanēli un, nepārtraukti apmaisot, sautē, kamēr sviests un medus izkusis.
4. Masu pildi ābolos, uzliec nogriezto “cepurīti” un sakārto pildītos ābolus keramikas karstumizturīgā traukā.
5. Liec ābolus cepties cepeškrāsnī no abām pusēm aptuveni 20 līdz 35 minūtes 180 grādos.
6. Pasniedz uzreiz, kad gatavs, zem “cepurītes” uzliekot vienu saldējuma bumbu un pārkaisot ar sasmalcinātām mandelēm.
7. Šī ir ne vien garda, bet arī ļoti aromātiska recepte, kas mājoklī ienesīs īstu svētku smaržu. Lai saldais ēdiens izdotos, izvēlies kvalitatīvu cepeškrāsns trauku, kas neļaus āboliem piedegt!

Ziemassvētku punšs

Foto: Shutterstock.com

Svētku vakariņās lieliski iederēsies arī Ziemassvētku punšs. Lūk, recepte!

Nepieciešams:

* 1l sarkanvīna;
* 0,5l tumšā ruma vai brendija;
* 1l upeņu vai dzērveņu sulas;
* 100 g gaišo rozīņu;
* 2 apelsīni;
* 1 citrons;
* 4 kanēļa standziņas;
* ēdamkarote krustnagliņu;
* zvaigznes anīss dekorēšanai.

Pagatavošana:

1. Lej sarkanvīnu kopā ar 0,3l ruma vai brendija un sulas lielā katlā, pievieno ripiņās sagrieztu apelsīnu, citronu, kā arī kanēļa standziņas un krustnagliņas.
2. Vāri dzērienu uz nelielas uguns, līdz uzmetas pirmais burbulis, tad pievieno atlikušo rumu.
3. Lej punšu karstumizturīgās stikla krūzēs vai glāzēs, ievieto apelsīna šķēlīti un pa vienam anīsam. Pasniedz karstu!
4. Ziemassvētku punšu vari pagatavot arī bezalkoholisku, alkoholiskos dzērienus aizstājot tikai ar sulu un sīrupu punša saldināšanai.

Atgādinām, ka alkohola lietošana ir kaitīga veselībai!

Šie Ziemassvētku ēdieni garšos ikvienam – gan tiem, kuri novērtē klasiskas svētku receptes, gan tiem, kuri labprāt izmēģina jaunas garšas. Lai arī ko izvēlēsies celt svētku galdā, ļauj vaļu fantāzijai un brīvi variē gan ar sastāvdaļām, gan noformējumu!

1a.lv novēl – lai gardi un ģimeniski svētki!

05.12.2017
Autors: Valdis Zariņš

Pievienot komentāru