Pievienojies SMART NET un ietaupi! Pievienoties

MONITORI DARBAM UN IZKLAIDEI: KURU MODELI IZVĒLĒTIES?


Ja ikdienā izmanto personālo datoru vai ari portatīvā datora ekrāns Tev šķiet par mazu, skaidrs ir viens – Tev nepieciešams atbilstošs monitors. Taču kā izvēlēties tieši Tavām vajadzībām piemērotāko modeli? Par to lasi šajā bloga rakstā!

LED vai LCD?
Meklējot monitoru, noteikti pamanīsi, ka daļa no tiem ir ar LED, bet daļa – ar LCD tehnoloģiju, tāpēc ir svarīgi saprast, kāda galu galā ir atšķirība starp šiem abiem risinājumiem.

Būtībā LED monitori vienlaicīgi ir arī LCD monitori, jo LCD ir ekrāna matricas veids, bet LED – izgaismojuma veids. Šobrīd arvien lielāku tirgus īpatsvaru ieņem LED monitori, kuru apgaismošana notiek, izmantojot LED diodes, nevis lampas matricas malās, tādējādi nodrošinot labāku attēla kontrastu, turklāt tie ir arī ekonomiski un dabai draudzīgi. Taču arī LCD monitori spēj piedāvāt ļoti spilgtu, augstas izšķirtspējas attēlu.

Glancētu vai matētu?
Vēl viens būtisks parametrs, pēc kura tiek iedalīti monitori, ir to ekrāna veids – pieejami gan glancēti, gan matēti monitori. Glancēto ekrānu priekšrocība ir izteiktāks kontrasts un asums, kā arī spilgtas krāsas, kas tos padara lieliski piemērotus, piemēram, foto un video apstrādei. Savukārt matētus ekrānus lielākoties izvēlas biroja vajadzībām, un to lielākā priekšrocība ir tāda, ka gaisma no ekrāna neatspīd, padarot to ērtāk lietojamu, ja uz ekrāna spīd gaisma.

Izšķirtspēja – jo lielāka, jo labāk
Kā jau droši vien zini, monitoru un arī televizoru ekrānu veido tūkstošiem nelieli punkti jeb pikseļi, un, jo to vairāk, jo asāks būs attēls. Taču vērā jāņem ne tikai monitora izšķirtspēja, bet arī izmērs – ja divi monitori, piemēram, ir ar vienādu izšķirtspēju, taču viens no tiem ir 24 collas, bet otrs – 32 collas liels (pa diagonāli), mazākais ekrāns izcelsies ar labāk izšķirtspēju, jo katrs no pikseļiem gluži vienkārši būs izmērā nelielāks.

Ekrāna specifikācijā tiek norādīts, cik pikseļu ir ekrāna horizontālā un vertikālā līnijā, piemēram, 3840 x 2160. Ja vēlies izjust augstu izšķirtspēju, izvēlies ekrānu ar vismaz 1920 x 1080 punktu izšķirtspēju, kas atbilst Full HD standartam.

Liela nozīme ir arī spilgtumam un punkta nodzišanas ātrumam
Ja vēlies pēc iespējas spilgtāku monitoru, kas līdz ar to būs piemērots arī izmantošanai gaišā telpā, pievērs uzmanību ekrāna spilgtuma līmenim – jo tas lielāks, jo monitors spilgtāks.
 
Savukārt no punkta nodzišanas ātruma atkarīgs tas, cik ātrs ir monitora reakcijas laiks. Jo tas mazāks, jo dinamiskāk izskatīsies ekrānā notiekošais, izvairoties no tā sauktās pikseļu “izsmērēšanās”. Šis parametrs ir īpaši svarīgs tiem, kuri monitoru izmantos video apstrādei, filmu skatīšanai un datorspēļu spēlēšanai.

Iebūvēti skaļruņi un regulācijas iespējas – patīkami bonusi
Ja nevēlies papildus iegādāties arī skaļruņus, lieliska izvēle ir monitori ar iebūvētiem skaļruņiem, kas ļaus gan skatīties filmas, gan spēlēt spēles un klausīties mūziku bez vadu un ārējo skaļruņu palīdzības. Savukārt regulācijas iespējas ļauj monitora pozīciju ērti pielāgot Tavām vēlmēm un vajadzībām.

Vai arī Tevi interesē monitori? Ieskaties mūsu piedāvājumā – šeit atradīsi dažādus monitoru modeļus ikviena prasībām!
26.06.2018
Autors: Valdis Zariņš