Pievienojies SMART NET un ietaupi! Pievienoties

MUGURSOMAS SKOLAI: KĀ IZVĒLĒTIES BĒRNA VESELĪBAI DRAUDZĪGĀKO?


Ja reiz lasi šo rakstu, droši vien esi bērna (vai bērnu) vecāks un zini, cik plašs var būt nepieciešamo preču saraksts, kas jāiegādājas skolas vajadzībām – sākot ar zīmuļiem un beidzot ar sporta tērpu. Taču, ja vēlies parūpēties par bērna veselību, īpaša vērība jāpievērš skolas mugursomas parametriem. Kā atrast piemērotāko mugursomu Tavam skolniekam? Atvēli piecas minūtes sava laika un noskaidro raksta turpinājumā!

KĀPĒC SKOLAS MUGURSOMAS IZVĒLE IR TIK SVARĪGA?
Laikā, kad jāatrod tik daudz un dažādu skolas lietu, tā vien gribas paķert pirmo mugursomu, kas patīk pašam bērnam un izskatās puslīdz kvalitatīva. Taču šāds piegājiens nebūs pareizais. Kāpēc? Iemesli, lai izvēlētos kvalitatīvu un bērnam piemērotu mugursomu, ir ne viens vien:
  • Bērna stāja netiks negatīvi ietekmēta;
  • Netiks noberzti pleci un mugura;
  • Soma kalpos vairākus gadus (vai arī, ja bērnam soma kļūs par mazu, to varēs nodot jaunākai atvasei vai pārdot / atdot kādam citam).
 
Kā tieši mugursomas skolai var ietekmēt bērna stāju, mugurkaulu un muskulatūru? Īsumā atbilde ir šāda – skolas agrīnajos gados bērna skelets pārkaulojas, mugurkauls ir lokans un viegli deformējas, kā arī strauji aug locekļi, tāpēc pārāk lielas, mazas, smagas vai kādā citā veidā nepiemērotas skolas mugursomas nēsāšana vēl augošajā ķermenī var radīt dažādas problēmas (asimetriska stāja un gaita, muskuļu saspringums, dažāda veida sastiepumi un sāpes), ar kurām cīnīties pieaugušam cilvēkam, kad skelets un muskulatūra jau nostiprinājusies, ir laikietilpīgi un sarežģīti.
 
Augstāk nosaukto iemeslu dēļ svarīgi izvēlēties tieši mugursomu, nevis plecu somu vai somu uz ritenīšiem – tās veicina asimetrisku un nevienmērīgu ķermeņa attīstību.

KĀDIEM PARAMETRIEM JĀPIEVĒRŠ UZMANĪBA, IZVĒLOTIES MUGURSOMU TAVAI ATVASEI?
Šo informāciju iedalīsim divās sadaļās – pirmajā pastāstīsim, kādām īpašībām jāpiemīt ikvienai kvalitatīvai bērnu mugursomai, savukārt otrajā uzzināsi, kā mugursomas izvēli ietekmē skolēna augums un vecums.

Neatkarīgi no tā, kurā klasē Tava atvase šogad mācās, pievērs uzmanību:
  • lencēm jeb siksnām – tām jābūt platām un polsterētām, lai samazinātu slodzi un neberztu plecus, kā arī pielāgojamām skolēna augumam. Vēlamas arī savelkamās krūšu un vēdera horizontālās siksnas, kas palīdz somas saturu pārnest tuvāk mugurai, tādējādi samazinot slodzi;
  • somas “mugurai” un polsterējumam – bērniem vislabāk iegādāties mugursomu ar cietu “muguru”, savukārt, ja tomēr tiek izvēlēta mugursoma ar mīkstu aizmuguri un polsterējumu, vēlams, lai tas būtu elpojošs;
  • nodalījumu skaitam un izkārtojumam – lielāks nodalījumu skaits ne vien ļauj somas saturu ērtāk organizēt, bet arī palīdz labāk sadalīt svaru. Svarīgi arī, lai nodalījumi būtu ar kvalitatīvu un ērtu aizdari;
  • materiālam – soma no ūdens necaurlaidīga materiāla pasargās no tajā esošo lietu izmirkšanas kādā slapjākā dienā. Tāpat vēlams, lai soma būtu mazgājama;
  • krāsai / atstarotājiem – lai bērns būtu labāk pamanāms, ieteicams izvēlēties somu košā krāsā vai ar košiem elementiem. Tāpat nepieciešami atstarotāji somas aizmugurē, sānos un uz lencēm (tos gan iespējams iegādāties un somai piestiprināt atsevišķi).
 
Ja iepriekš minētās īpašības vēlamas ikviena skolēna mugursomai, ar somas izmēru gan viss ir nedaudz savādāk – tas jāpiemeklē katram bērnam atsevišķi. Konkrētus centimetrus nosaukt gan būtu neiespējami, jo ikviena bērna augums ir atšķirīgs, taču mugursomai jāpieguļ pie mugurkaula no iegurņa kaula līdz atslēgas kaulam. Savukārt, ja atvases augums nepārsniedz 1,4 metrus, piemērotāka būs horizontāla, nevis vertikāla mugursoma.
UN KĀ AR MUGURSOMAS SVARU?
Ne mazāk svarīgi, lai bērns netiktu nomocīts ar pārāk smagu mugursomu (precīzāk – tās saturu). Šī iemesla dēļ arī izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kuros norādīts, kāds ir maksimālais bērnu mugursomas svars konkrētā vecumā:
  • līdz 9 gadu vecumam – 2,5 līdz 3,5 kg;
  • 9 līdz 11 gadu vecumā – 3,5 līdz 4 kg;
  • 12 līdz 13 gadu vecumā – 4 līdz 4,5 kg;
  • 14 līdz 15 gadu vecumā – 4,5 līdz 5 kg;
  • 16 gadu vecumā un vēlāk – 5 kg un vairāk.
 
Protams, bērnu auguma parametri šajos intervālos var krietni atšķirties, tāpēc vēl viens ieteikums – sekot līdzi tam, lai mugursoma kopā ar tās saturu nesvērtu vairāk par 10% no bērna svara. Un, lai somā ietilptu viss nepieciešamais, vēlams iegādāties mugursomu, kuras svars ir neliels (līdz vienam kilogramam).
Ceram, ka šie padomi Tev ievērojami atvieglos piemērotākās bērnu mugursomas iegādi. Ieskaties – mūsu viedveikalā atradīsi mugursomas gan lieliem, gan maziem!
24.09.2019
Autors: Valdis Zariņš