Pievienojies SMART NET un ietaupi! Pievienoties

SCRABBLE – IZKLAIDE UN PRĀTA TRENIŅŠ


Viena no pazīmēm, kas cilvēku atšķir no dzīvnieka un citām dzīvajām būtnēm, ir spēja runāt un izteikties. Tā ir neatņemama mūsu dzīves sastāvdaļa, lai ikdienā pat pašsaprotamākie procesi noritētu bez problēmām. Jāteic, ka, netrenējot valodu un vārdu krājumu, spēja izteikties atrofējas līdzīgi kā muskuļi, kas netiek trenēti. Kā to nepieļaut?
 
Ir vairāki varianti:

* lasot grāmatas;
* rakstot radošos darbus;
* spēlējot Scrabble.

Scrabble spēle ir viens no interesantākajiem un jautrākajiem veidiem, kā uzlabot savu spēju izteikties, papildināt savu vārdu krājumu un vienlaikus lieliski pavadīt laiku ar ģimeni, draugiem vai otru pusīti. Kā spēlēt spēli? Uzzini raksta turpinājumā!

SCRABBLE 101 JEB VIENKĀRŠI SPĒLES NOTEIKUMI
Lai noskaidrotu, kuram no Tavas ģimenes vai draugiem ir visplašākais vārdu krājums, metieties iekšā izaicinājumā, ko piedāvā Scrabble spēle!
 
Sagatavošanās pirms spēles:

* vispirms noskaidrojiet, kuram tiks pirmais gājiens – no burtu maisiņa katrs spēlētājs izvelk vienu burtu, un spēli sāk tas, kura burts ir tuvāk alfabēta sākumam;
* izvilkto burtu alfabēta secībā katrs spēlētājs no burtu maisiņa izvelk septiņus burtu kauliņus, ko noliek kauliņu statīvā;
* sarūpē lapu un rakstāmo, lai varētu pierakstīt katra spēlētāja iegūtos punktus par vārdu un beigās varētu noteikt uzvarētāju!

Kad visi gatavi spēlei, pirmais vārds tiek izlikts laukuma centrā uz zvaigznes lauciņa. Pēc tam katram jaunajam vārdam ir jābūt vismaz vienam kopīgam burtam ar kādu no uz Scrabble laukuma jau esošajiem vārdiem. Kauliņu statīvā visu laiku jābūt septiņiem kauliņiem, tātad pēc gājiena jāņem no maisiņa tik daudz kauliņu, cik gājiena laikā uzlikti uz laukuma. Gadījumā, ja kādam no spēlētājiem nav ko uzlikt, viņš var:

* izlaist gājienu;
* samainīt kauliņus no statīva pret maisiņa saturu, ieliekot iekšā un izņemot vienādu kauliņu skaitu.

Maiņas gadījumā spēlētājs gājienu neturpina. Scrabble kauliņu vērtības ir no 1 līdz 10, atkarībā no burta pielietojamības biežuma. Spēle piedāvā iespēju izmantot arī kādu no tukšajiem kauliņiem – tie aizstāj jebkuru alfabēta burtu, bet to vērtība ir nulle. Tad, ja spēlētājs viena gājiena laikā ir izlicis visus septiņus

Scrabble kauliņus, viņš saņem papildus 50 punktus.

Scrabble spēle ir veidota pēc krustvārdu mīklas principa, tādēļ vārdus drīkst likt tā, lai tie būtu lasāmi:

* rindās – no kreisās uz labo pusi;
* kolonnās – no augšas uz leju.

Mūsu interneta veikalā spēle ir pieejama latviešu, krievu un angļu valodā, lai pilnīgi visi varētu izbaudīt tās sniegto jautrību un uzlabot savu vārdu krājumu.

Scrabble spēlētāju skaits ir no diviem līdz četriem cilvēkiem, savukārt minimālais spēlētāja vecums – 10 gadi.
Ja vēlies izbaudīt jautrību, ko sniedz Scrabble spēle, uzmeklē to mūsu interneta veikalā!

28.11.2017
Autors: Valdis Zariņš