Foto: Pexels.com/Pixabay
Labākā kafija sniedz mundrumu, labsajūtu un baudījumu garšas kārpiņām. Visa pamatā ir kafijas pupiņu kvalitāte. Pie augstvērtīgākām pupiņām pieskaita tādas, kas tiek audzētas īpašos reģionos, rūpīgi novāktas un pēc tam apstrādātas tā, lai gala produkts būtu perfekts un bez bojājumiem. Tad šīs pupiņas spēj sniegt visinteresantākās garšas un smaržas nianses. Un jo vairāk ir nekvalitatīvu un bojātu pupiņu, jo zemākas kvalitātes kafijas dzērienu var iegūt.
Lai kafija izdotos izcili garda, pirmkārt, svarīgas kafijas pupiņas. Otrkārt, svarīgi atzīmēt, ka jāizvēlās saviem kafijas dzeršanas ieradumiem atbilstoši kafijas automāti, lai izdotos pagatavot gardu dzērienu un tā pagatavošana būtu viegli izdarāma.
Nākamais solis ir piemeklēt kafijas pupiņas, vadoties gan pēc tā, kādus dzērienus automāts spēj pagatavot, gan kāda kafija labāk garšo – skābāka vai rūgtena. Stiprumu jeb intensitāti un maluma pakāpi kafijas automāti ļauj noregulēt manuāli pēc lietotāja individuālajām vēlmēm.
Kvalitatīvas kafijas pupiņas – kas to ietekmē?
Foto: Pexels.com/Michael Burrows
Vēsturiski kafija Eiropā ienāca 16. gadsimtā, lai gan citur to jau pazina apmēram 1000 gadus pirms mūsu ēras. Savukārt Latvijā kafijas pupiņas ieceļoja tikai 19. gadsimtā.
Kafijas šķirnes un audzēšana
Lai gan pasaulē ir zināmas ap 60 dažādu kafijas pupiņu veidu, vispopulārākās un vērtīgākās ir divu veidu kafijas pupiņu šķirnes – Arabica un Robusta.
Arabikas šķirnes kafijas koki pamatā aug augstākos apgabalos ar bagātu augsni un ir kaprīzāki audzēšanā, un neizturīgāki pret laikapstākļiem, tāpēc šīs pupiņas ir nedaudz dārgākas. Kafijai šīs pupiņas piešķir aromātiskumu, maigumu un saldumu.
Robusta kafijas koki nav tik izvēlīgi. Tie aug vairāk zemienēs, subtropu joslā. Šīs šķirnes pupiņas ir lētākas. Kafija būs rūgtenāka un kofeīna bagātāka.
Gan augsnes sastāvs, gan laikapstākļi, nokrišņu daudzums un saules intensitāte piešķir kafijas pupiņai individualitāti.
Labākā kafija jeb, precīzāk sakot, zaļās kafijas pupiņas galvenokārt tiek eksportētas no Dienvidamerikas, Dienvidaustrumāzijas, Āfrikas un Latīņamerikas valstīm. Kafijas pupiņu grauzdēšana lielākoties jau tiek veikta citā vietā.
Kafijas grauzdēšana
Kafijas pupiņu grauzdēšanas process ir ļoti smalks un sarežģīts. Tā kā katram kafijas veidam ir jāatrod pareizā grauzdējuma līmenis un ideālā garša, tas ir daudzos gados krātas pieredzes rezultāts. Viss balstās uz individuālas testēšanas rezultātiem.
Grauzdēšanas process, ja tā tiek ražota nelielos apjomos, norit līdz gandrīz 240 °C temperatūrā un ilgst apmēram no 7 – 13 minūtēm. Šai laikā pupiņa iegūst savu īpašo garšu un aromātu.
Kāda ir ideāla kafijas pupiņa? Tā ir nesalūzusi, gluda, nebojāta – vienkārši glīta podziņa. Jebkurš bojājums ietekmē garšas kvalitāti un tālāk arī gatavā produkta cenu.
Grauzdēšanas līmeņi
- Gaišs grauzdējums. Vieglāka jeb lēnāk un zemākā temperatūrā grauzdēta kafijas pupiņa piešķir kafijas dzērienam svaigu, vieglu un augļainu nokrāsu.
- Vidējs grauzdējums. Vidēja grauzdējuma kafija ir kā kompromiss un vidusceļš starp turmšo un gaišo grauzdējumu. Vidēji grauzdēta kafija labi garšos jebkurā kafijas dzērienā.
- Tumšs grauzdējums. Ja esat espresso kafijas cienītājs un garšo stipra un rūgtena kafija, tad jāizvēlas augstāka grauzdējuma pakāpe jeb augstākā temperatūrā un ilgāk grauzdētas kafijas pupiņas.
Kafijas pupiņu uzglabāšana
Lai varētu izbaudīt visas garšas nianses, kafija jādzer no svaigi maltām pupiņām. Ja tās ir grauzdētas mēneša laikā, tad tiek apzīmētas kā ļoti svaiga kafija. Laba un svaiga kafija skaitās arī tāda, kura grauzdēta pirms 2 - 6 mēnešiem.
Lai, atverot iepakojumu, nupat vēl labākā kafija ātri nezaudētu savu aromātu un nekļūtu par nebaudāmu dzērienu, ieteicams to uzglabāt speciālā vakuuma traukā tumšā un sausā vietā. Noderēs arī kāds knaģis vai klipsis, ar kuru aizspiest oriģinālo iepakojumu pēc tā atvēršanas, iepriekš izspiežot lieko gaisu.
Labākā kafija un kafijas automāti – ideālā balansa meklējumos
Foto: 1a.lv
Lai izdotos baristas cienīga labākā kafija, nepietiek tikai ar kvalitatīva kafijas aparāta iegādi. Būtiski ir pareizi piemeklēt arī kafijas pupiņas. Lai savietotu kafijas automātu un kvalitatīvākās un garšīgākās kafijas pupiņas, ir jāsaprot, kādi karstie dzērieni garšo.
Ja esat lattes un cappucino cienītājs, tad vērts iegādāties kafijas aparātus ar papildu piena putošanas funkcijas iespējām. Kafijas pupiņas šādā gadījumā jāskatās stiprāk grauzdētas un smalkāka maluma.
Ja garšo ne pārāk stipra melna kafija, varat pamēģināt viegli grauzdētas pupiņas. Lai izdotos intensīvs espresso, izvēlieties robustas un arabikas pupiņu maisījumu ar tumšu grauzdējuma pakāpi, kas ir īpaši smalki samaltas, piemeklējot vēlamo espresso kafijas aparātu.
Saskaņo kafijas pupiņas un kafijas automātu
Kafijas automāti, kurus mūsdienās piedāvā vairāki ražotāji, sniedz iespēju noregulēt kafijas pupiņu maluma pakāpi un dzēriena veidu. Tāpēc nepadodieties, ja pēkšņi negaršo izvēlētā kafijas šķirne – varbūt ir vienkārši jāpamaina iestatījumi.
Tomēr par garšas un aromāta niansēm un to, cik intensīva jeb stipra izdosies kafija, atbildīgas ir kafijas pupiņas – šķirne, kvalitātes rādītāji un grauzdējuma pakāpe.
Personīgās vēlmes un brūvēšanas metodes
Lai neapmaldītos plašajā piedāvājumā, jāsaprot, kādu kafija garšo. Kafijas automāti, kuros tiek samaltas pupiņas, piedāvā nobaudīt svaigi pagatavotu, aromātisku dzērienu, kura maluma pakāpi un intensitāti varat regulēt pats.
Nelieli ieteikumi, ko varat pamēģināt, ja nepatīk jauniegādātas kafijas garša:
- Ja kafija garšo pēc deguma, jāizvēlas rupjāks malums;
- Ja skābums kafijā liekas par daudz, pamēģini uzregulēt smalkāku maluma pakāpi vai palielini kafijas dzēriena daudzumu uz vienu krūzi;
- Ja kafija šķiet pārāk rūgta, izvēlies rupjāku maluma pakāpi;
- Ja, gatavojot kafiju, tā ir ūdeņaina un pārāk vāja, iespējams, nepieciešams smalkāks malums.
Izpēti jaunas kafijas garšas un maisījumus
Visinteresantākās garšas īpašības kafija iegūst, ja to gatavo no dažādu kafijas pupiņu maisījuma. Atkarībā no šķirnes, kafijas pupiņas var piešķirt īpašu aromātu, skābuma un rūgtuma līdzsvaru, augļainumu, riekstu un pat šokolādes nokrāsu garšā.
Radot jaunus kafijas pupiņu maisījumus, ražotāji īpaši piedomā pie tā, lai apmierinātu plašāku klientu loku. Mums kā lietotājiem atliek tikai ļauties eksperimentiem ar savām garšas kārpiņām, lai noskaidrotu, kura nopelnīs titulu “mana labākā kafija”.
Kas jāzina, lai taptu labākā kafija?
Foto: Pexels.com/thiago japyassu
Kafijas un ūdens attiecība
Kafijas pagatavošanā neiztikt bez ūdens. Tieši kafijas un ūdens proporcija nosaka dzēriena stiprumu. Tāpēc ļoti svarīga ir ūdens kvalitāte. Diemžēl krāna ūdens satur daudz dažādu piemaisījumu, kas traucē iegūt izcilu kafijas garšu.
Otra iespēja ir izmantot kvalitatīvu dzeramo ūdeni. Tā jūs iegūsiet ne tikai garšīgu kafiju, bet arī pasargāsiet savu kafijas automātu no bojājumiem.
Ūdens temperatūra un pagatavošanas laiks
Lai labākā kafija atvērtos visā savā krāšņumā, ļoti svarīgi ir ievērot pareizo ūdens temperatūru, gatavojot kafiju. Tā ir robežās no 92 – 96 °C. Ja temperatūra būs zemāka, pupiņa nespēs atklāt visu sava aromāta burvību. Savukārt, ja temperatūra būs augstāka, kafijas garšu var pārņemt stiprs rūgtenums.
Kafijas maluma pakāpes nozīme
Arī kafijas pupiņu maluma pakāpei ir būtiska nozīme. Katram kafijas dzēriena veidam var izmantot citādu malumu. Visplašakais dzērienu klāsts top no vidēja maluma kafijas. Tiem, kam garšo stipra, rūgtena espresso kafija, pupiņas jāsamaļ diezgan smalki. Ja kafija kārojas ar vieglu skābumu, malumam jābūt rupjākam.
Sinerģija starp kvalitatīvām kafijas pupiņām un kafijas automātu
Foto: 1a.lv
Cenšoties atrast savu mīļāko un gardāko kafijas pupiņu šķirni, nebaidieties doties plašajā kafijas pasaulē, eksperimentēt un izmēģināt jaunas garšas un dažādu dzērienu pagatavošanas veidus. Un, lai kafija izdotos pēc iespējas gardāka un kvalitatīvāka, iegādājies savām vajadzībām atbilstošu kafijas automātu. Lai izdodas atrast savu ideālo kafiju, kas sniedz enerģiju un laimes sajūtu visai dienai!