Pievienojies SMART NET un ietaupi! Pievienoties

Galda un virtuves piederumi

Šīs nedēļas piedāvājumi

Idejas un ieteikumi

TOP 10 ledus dzērieni vasarai Foto: Cinthia Escalante, unsplash.com   Bērniem ir sācies brīvlaiks un vecāki steidz ņemt atvaļinājumus no darba, kas nozīmē, ka vasara un līdz ar to karstais laiks ir pavisam tuvu. Lai pasargātu savu organismu, siltajā laikā jo īpaši ir svarīgi patē...
Mērvienības virtuvē: ceļvedis to izzināšanā Foto: pexels.com / Gustavo Fring   Recepšu daudzveidība līdztekus nozīmē arī mērvienību daudzveidību. Vienalga, vai gardas kūkas cepšana, vai pastas gatavošana – ir būtiski izmantot pareizās mērvienības veiksmīgam rezultātam.   Neatkarīgi no tā, vai...
Kas ir tandīrs un kā tajā gatavot? Foto: Freepik.com Vai esi kādreiz dzirdējis kaut ko par tandīru? Tiem, kam patīk indiešu ēdieni, iespējams, jau ir iepazinušies ar tandīra gatavošanas mākslu, bet citiem šis vārds var būt svešs. Tandīrs ir tradicionāla cilindriska māla vai metāla kr...
Galda klāšana dažādiem svētkiem un notikumiem Foto: Pexels.com/ PhotoMIX Company   Svētku un dažādu notikumu svinēšana nav iedomāja bez maltītes pie attiecīgi uzklāta galda. Tematiska galda klāšana palīdz radīt atbilstošu gaisotni un iepriecināt viesus ar rūpīgi sagatavotu mielastu. Svētku sajūtas...

Galda un virtuves piederumi

Neviena virtuve nav iedomājama bez piederumiem. Tie nepieciešami gan ēdiena gatavošanas procesā, gan pasniegšanā un uzglabāšanā. Reizēm veidojas situācijas, kad nepieciešams kāds specifisks piederums konkrētam procesam, bet reizēm mēs nemaz neesam informēti par kāda piederuma esamību, kas būtiski var atvieglot darbošanos virtuvē. 

Kāda veida virtuves piederumi ir?

Galda piederumi – dakšiņas, naži, karotes un citi papildpiederumi, kas paredzēti izmantošanai maltītes laikā. Secret de Gourmet piedāvā skaistus galda piederumu komplektus, bet servēšanas piederumus atradīsiet Maku sortimentā.
 
Virtuves naži – mizojamais nazis, kapājamais vai standarta virtuves naži. Pieejami arī kvalitatīvie Leifheit picas naži un dekorēšanas naži no Contacto. 
 
Virtuves dēlīši – paredzēts, lai uz tiem grieztu dažādus produktus. Laba izvēle ir Maestro delīšu komplekti.
 
Nažu asinātāji – plašā izvēlē manuālie Samura asinātāji vai elektriskie no Adler.
 
Piederumi cepšanai – pannas, formas, karstumizturīgie cepeškrāsns trauki, dažādas lāpstiņas. Liels piederumu un katlu piedāvājums no Zwilling un Berlinger Haus.
 
Rīves un smalcinātāji – elektriskie piederumi ar maināmiem asmeņiem un manuālie.
 
Trauku žāvētāji un statīvi -  Metaltex klasiskie vai ar dubultie trauku žāvētāji, kā arī statīvi krūzem un citiem traukiem ne tikai paredzēti trauku nožūšanai, bet palīdz organizēt kārtību virtuvē.

Virtuves piederumu lietderība

Virtuves piederumi Nolūks Ražotāji
Universālie nazi
Griešana,
kapāšana
Berlinger Haus, Fiskars, Gerlach
Virtuves kombaini
Griešana,
kapāšana,
putošana un sakulšana
Clatronic, Kenwood, Philips, Proficook
Knaibles un karotes
Produktu satveršanai un pasniegšana
Tescoma, Brabantia, Fiskars
Putu karotes un caurduri Putu nosmelšanai Kamille, Leifheit, Stalglast, Brabantia
Kausi un pavārnīcas Produktu satveršanai un pasniegšanai, šķidrumiem (zupas, mērces) Domoletti, Jata, Brabantia, Tescoma
Slotiņas putošanai Putošana un sakulšana Brabantia, Fissman, Contacto
Konditorejas piederumi un slotiņas  Dažādu masu uzklāšanai un smērēšanai Stalglast, Tescoma, ViceVersa, Kaiser
 
Saprotams, ka ikvienā virtuvē nepieciešami svari, lai ievērotu precīzus lielumus, tāpēc ielūkojies Hario piedāvājumā. Savukārt, kafijas dzirnaviņas, automātus un citus piederumus kafijas pagatavošanai piedāvā ražotāji 1Zpresso, De'Longhi un Comandante.

Kam pievērst uzmanību, kad tiek izvēlēti virtuves piederumi?

Materiāls – atkarībā no lietošanai paredzētā mērķa un nepieciešamās izturības piederumu ražošanas procesā tiek izmantots koks (dēlīši), metāls, nerūsējošais tērauds (naži, katli, karotes, dakšiņas, dažādi smalcināšanas asmeņi, rīves), silikons, neilons un plastmasa (lāpstiņas konditorejai un cepšanai). Tāpat bieži ražotāji izmanto minēto materiālu apvienojumus vienā.
 
Komplektā vai katru atsevišķi? - ērtāk un lētāk ir visu iegādāties jau komplektā.
 
Ar vai bez statīva? - organizēšanas nolūkos statīvi ir ērti. Tos var novietot ne tikai uz darba virsmas, bet arī plauktos, skapītī ar durvīm. Turklāt tie garantē drošību, lai nesavainotos to glabāšanas laikā.

Kā izvēlēties virtuves nazi?

Pielietojums – gaļai paredzētos izšķir griešanai, smalcināšanai, filejai, šķēlēšanai un atkaulošanai. Profesionāļi izvēlas katrai darbībai attiecīgo, taču mājsaimniecībai der arī universālie. Ir arī naži dārzeņiem, maizei un sieram.
 
Asmeņa tips – tērauda asmeņi ir vispopulārākā izvēle, taču pēdējā laikā arī keramikas asmeņi iemanto labas atsauksmes, jo tie ir dabai draudzīgi, viegli un asi. Tos nav nepieciešams asināt un tie neraģē saskarē ar pārtiku.
 
Ergonomika – šim jāpievērš uzmanību, jo neērts rokturis, kas slikti ieguļ plaukstā vai to grūti satvert, radīs risku sagriezties. Roka darbošanās procesā nogurs un neradīs komfortu.
 
Iespējas, kur pirkt nepieciešamos traukus un piederumus, ir plašas – pirkt klātienē tirdzniecības vai specializētajos veikalos, kā arī internetā, kur iespējams salīdzināt cenu, sameklēt izdevīgākās akcijas un izpārdošanas. Izmanto to!

Biežāk uzdotie jautājumi (BUJ)

Kas man vajadzīgs jaunā virtuvē?
Neskaitot dažādas iekārtas un elektroierīces, nepieciešami trauki, katli pannas un dažādi piederumi ēdiena gatavošanai un baudīšanai.
Cik daudz virtuves piederumu man nepieciešams?
Tik daudz, lai gatavošanas process tiktu atvieglots un piederumi regulāri tiktu izmantoti, nevis vienkārši mētātos atvilknēs.
Kā izvēlēties virtuves smalcinātāju?
Jāizvēlas mērķim atbilstošs, izturīgs, asiem, maināmiem vai viegli aizvietojamiem asmeņiem.
Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties virtuves dēlīšus?
No kāda materiāla izgatavots, cik ilgi tas var kalpot, vai uzsūc produktu aromātu, vai viegli nomazgāt, ir pretslīdes pārklājums.
Kā izvēlēties cepšanas traukus?
Tiem jābūt piemērotiem izmantošanai augstās temperatūrās. Matriāls nedrīkst deformēties karstuma ietekmē. Viegli kopjamiem.