
Foto: Pexels.com/ PhotoMIX Company
Svētku un dažādu notikumu svinēšana nav iedomāja bez maltītes pie attiecīgi uzklāta galda. Tematiska galda klāšana palīdz radīt atbilstošu gaisotni un iepriecināt viesus ar rūpīgi sagatavotu mielastu. Svētku sajūtas radīšana sākas ar galdu, kuru vari pielāgot notikumam un gaidāmo viesu individuālajām vēlmēm.
Lasi rakstu un uzzini, kā sagatavot svētku galdu draugu un ģimenes lokā un kā parūpēties par formāla galda klāšanu oficiālos pasākumos. Labi uzklāts galds ciemiņiem radīs patīkamas emocijas un nodrošinās vēlamo gaisotni, liekot ēdienam garšot labāk un padarot pasākumu par kvalitatīvu laika pavadīšanu.
Formālās galda klāšanas nianses
Galda klāšana formāliem, oficiāliem pasākumiem būtiski atšķiras no ikdienišķu maltīšu baudīšanas ģimenes vai tuvāko lokā. Gatavojot galdu kāzām vai citam svinīgam pasākumam, jāievēro galda etiķetes vadlīnijas. Tas attiecas uz trauku un piederumu novietojumu, kā arī ēdienu pasniegšanas kārtību.
Formāli uzklāta galda pamats ir priekšmetu novietojums uz galda attiecībā pret pamatēdiena trauku, kas visbiežāk ir šķīvis. Piederumus novieto tādā secībā, kādā tiks pasniegti ēdieni. Tuvāk šķīvim tiek novietoti rīki, ar kuriem tiks baudīti pēdējie ēdieni. Galda piederumu apakšējā mala tiek saskaņota ar pamata trauka apakšējo malu, taču deserta piederumus novieto virs pamata trauka.

Foto: Pexels.com/ Todd Trapani
Pēc maltītes piederumus novieto uz šķīvja paralēli blakus vienu otram, ar asajiem galiem uz augšu, naža aso pusi pa kreisi. Taču brīdī, kad ieturi pauzi, piederumus uz šķīvja novieto krusteniski – vienu pāri otram. Tādejādi apkalpojošais personāls, ja tāds ir paredzēts, varēs novērtēt situāciju un vajadzības gadījumā atbrīvot galdu no traukiem.
Maizes šķīvi novieto pa kreisi no pamata trauka tā, lai abu šķīvju centri atrastos vienā līmenī, uz tā novieto sviesta nazi. Glāzes novieto pamata šķīvja labajā malā virs naža, kārtojot tās slīpi uz leju secībā no lielākās uz mazāko.
Neformālā galda klāšana
Gaidot ciemiņus uz neformālu tikšanos, kurā paredzēts pasniegt maltīti, attiecībā uz galda klāšanu vari būt elastīgs, tomēr pastāv nianses, kas jāievēro arī šādos pasākumos. Viena no lietām, kam jāpievērš uzmanība – galdauts.
Tam uz galda jāatrodas simetriski, noklājot visu vai daļu galda, turklāt jālūko, lai tas būtu gluds un tīrs. Galdauta vietā vari izmantot arī galda paliktņus, kurus novieto zem katra viesa traukiem, radot pārdomātu un sakārtotu gaisotni.

Foto: Pexels.com/ Pixabay
Galda klāšana neformālā stilā nenosaka stingras robežas trauku un galda piederumu izkārtošanā. Visbiežāk šādās reizēs tiek izmantota dakšiņa un nazis vai karote, ja tiek pasniegta zupa un tie novietoti attiecīgi labajā un kreisajā pamatēdiena trauka pusē. Pasniedzot ēdienus, kuros nepieciešami speciāli galda piederumi, tos vari pienest tad, kad tiek baudīts konkrētais ēdiens vai novietot tos uz galda jau uzreiz, blakus dakšiņai un nazim.
Arī glāžu izvēlē neformāla galda organizēšanā vari būt visnotaļ radošs. Ja plānots pasniegt gan ūdeni, gan citus dzērienus, novieto uz galda divas glāzes šķīvja labajā pusē virs naža. Glāžu formu vari izvēlēties atbilstoši konkrētam dzērienam, piemēram, baltvīna vai liķiera glāzi, vai tādu, kas būs piemērota dažādu dzērienu baudīšanai.
Pašapkalpošanās galda klāšana
Pašapkalpošanās, bufetes tipa jeb tautā saucamā Zviedru galda klāšana savu aktualitāti nav zaudējusi un to bieži pielieto gan oficiālos, gan neformālos pasākumos. Tas ir ērts veids, kā pasniegt ēdienu lielam viesu skaitam brīvā gaisotnē, visbiežāk to pielieto brokastu pasniegšanai.

Foto: Pexels.com/ Olga Lioncat
Šajā stilā tiek izmantoti galdi, uz kuriem novietot ēdienu, traukus un galda piederumus, un katrs viesis visu var paņemt pats. Svarīgi, lai katrā ēdiena traukā būtu ievietots piederums, ar ko ēdienu paņemt. Šķīvji, salvetes un citi galda piederumi, arī garšvielas var tikt novietoti blakus ēdieniem vai uz atsevišķa galda, neradot lieku drūzmēšanos un neērtības.
Galda klāšana ārtelpās
Gada siltajā periodā ārā labprāt baudām ne tikai tasi kafijas, bet arī pusdienojam vai vakariņojam, taisām piknikus un dārza ballītes. Ja āra galds ir neliels, sagatavotos ēdienus vari novietot uz cita galda vai pienest tos no virtuves tieši pasniegšanas brīdī. Tādejādi parūpēsies par to, lai viesiem būtu ērti ieturēt maltīti un sagatavoto ēdienu trauki neaizņemtu visu galdu.

Foto: Pexels.com/ Jep Gambardella
Ja maltīte ārā tiek plānota vakarpusē, uz galda blakus citiem dekoriem vari novietot arī svečturi. Ar to galds iegūs patīkamu un mierīgu noskaņu, turklāt tas būs arī gaismas avots brīdī, kad satumsīs. Ja dodies piknikā ārpus mājas, parūpējies, lai līdzi paņemtais galdauts, galda piederumi un dekori būtu nelabvēlīgu laikapstākļu izturīgi.
Svētku noskaņām atbilstošs galds
Lai padarītu svētkus skaistākus un patīkamākus, parūpējies par atbilstoši uzklātu galdu, pielāgojot ne tikai pasniegtos ēdienus, bet arī dekorējot to ar atbilstošiem elementiem. Piemēram, Ziemassvētkos uz galda noteikti vari novietot sveces un rotājumus, kas pagatavoti no skujām un papildināti ar Ziemassvētku rotājumiem, savukārt Lieldienās galdu veido pavasara noskaņās. Piepildi vāzes ar pavasara ziediem un dekorē atbilstoši svētku tematikai.
Dažādos svētkos ir dažādas tradīcijas, kas attiecināmas kā uz ēdienu, tā dekorācijām un pieņemto atmosfēru. Klājot galdu svarīgu dzīves notikumu svinēšanai, izvēlies sezonālus galda dekorus – aktuālus ziedus, kā arī pielāgo galda vizuālos papildinājumus konkrēto svētku tematikai un ēdamistabas interjeram.
Galda klāšana formālos biznesa pasākumos
Klājot galdu biznesa vakariņām vai kooperatīviem pasākumiem, visbiežāk izmanto formālo galda klāšanas etiķeti, taču tas atkarīgs no pasākuma rakstura un tikšanās vietas. Saviesīgos darba pasākumos nereti tiek klāti banketi, kur katram viesim ir paredzēta vieta pie galda, taču tajā pieļaujamas atkāpes no stingras formālās etiķetes. Nopietnākās tikšanās reizēs nepieciešams ievērot gan galda piederumu izkārtošanas, gan ēdiena pasniegšanas kārtības un apkalpošanas prasības.

Foto: Pexels.com/ Naim Benjelloun
Lai radītu labi organizēta galda klāšanas iespaidu, pievērs uzmanību ne tikai galda piederumu izvietojumam, bet arī to kvalitātei. Šādos gadījumos vari izmantot arī izsmalcinātu zīmolu un saskaņotu krāsu dekorus un galda piederumus.
Tādejādi panāksi atbilstošu noskaņu un iepriecināsi viesus ar pārdomāti uzklātu galdu. Parūpējies arī par to, lai galds un krēsli būtu saskaņoti, ēdamistabas komplekti būs lielisks risinājums, lai padarītu galdu saskaņotu un estētiski pievilcīgu.
Radi sev un ciemiņiem neaizmirstamus svētkus un lieliskas maltītes, parūpējoties par piemēroti uzklātu galdu. Dekorē to svētkiem atbilstošā tematikā, izvēlies atbilstoši formālo vai neformālo galda etiķeti un pielāgo to pasākuma raksturam un gaidāmo ciemiņu vēlmēm un prasībām. Galda klāšana ir aizraujoša nodarbe, kas radīs svētku sajūtu un prieku kā viesiem, tā organizētājiem.