Присоединись к SMART NET! Присоединись

Kā notīrīt pannas apakšu un citus virtuves piederumus?

Foto: pexels.com
 
Daudzi var maldīgi domāt, ka ēdiena gatavošana ir visgrūtākais uzdevums virtuvē. Tomēr tie, kuriem kādreiz ir nācies uzkopt virtuvi pēc pamatīgas gatavošanas, zina, kas ir īstais izaicinājums virtuvē. Ir svarīgi rūpīgi notīrīt visus virtuves piederumus, lai uz tiem nav traipu, un kārtīgai tīrīšanai dažkārt var nepietikt ar trauku līdzekli un švammi. Īpaši pannu un katlu apakšu tīrīšana prasa vairāk uzmanības.

Kā panākt, lai virtuves piederumi kalpotu ilgāk

Nomazgāt uzreiz pēc lietošanas

Ieliekot netīros traukus izlietnē vai trauku mašīnā un atstājot tos uz ilgu laiku, baktērijas strauji savairosies, jo uz traukiem ir netīrumi. Lai samazinātu baktēriju izplatību, pirms ievietošanas izlietnē vai trauku mašīnā notīriet ēdiena pārpalikumus ar karstu ūdeni.

Pareizi žāvēt

Kad trauki ir sausi, baktērijām ir grūti vairoties, tāpēc galvenais ir tos pilnībā izžāvēt. Trauku žāvēšanai bieži tiek izmantoti trauku žāvētāji, bet dažkārt uz tiem mēdz parādīties nogulsnes un pelējums, tāpēc drenāžas paplāte arī rūpīgi jānomazgā un jāuztur tīra. Bieži ir jāmaina trauku lupatas un sūkļi, lai tie būtu tīri un tajos neveidotos baktēriju perēkļi.

Pareizi uzglabāt

Pēc pilnīgas trauku nožūšanas vajadzētu uzglabāt tos skapī ar durvīm, lai tie neapklātos ar putekļiem. Tāpat visus virtuves piederumus vajadzētu turēt izjauktus, piemēram, dārzeņu smalcinātāji jāuzglabā tā, lai to asmeņi netiktu sabojāti.

Kāpēc ir svarīgi, lai pannas apakša būtu tīra

Tauku aizdegšanās risks

Ja pannas apakša un malas netiek kārtīgi nomazgātas, var gadīties, ka uz pannas esošie tauki aizdegas, izsaucot uguns bīstamu situāciju virtuvē.

Iespējama saindēšanās ar pārtiku un citas ar pārtiku saistītas slimības

Ēdiena, tauku pārpalikumi uz pannas ārpuses un malām var izraisīt bojātu pārtikas daļiņu nonākšanu ēdienā, kas var izraisīt saindēšanos vai saslimšanas. Taukainie netīrumi var sabojāt virsmas un citus traukus. Netīra pannas apakša var sasmērēt virsmas, kuras pēc tam ir grūti notīrīt, kā arī atstāt traipus uz traukiem izlietnē vai citur.

Panna kalpos ilgāk

Eļļa un netīrumi, kuri iesūkušies pannas apakšā, dedzina tās materiālu no ārpuses papildus, tāpēc tas tiek bojāts, mazinās tā kvalitāte un gatavotā ēdiena kvalitāte.

Kā notīrīt pannas apakšu

Foto: pexels.com
 
Ja pannas apakša nebūs tīra, katlu un pannu izturība cietīs un ātri pasliktināsies. Agrāk vai vēlāk var nākties meklēt, kā notīrīt pannas apakšu.
 
Netīrumi no pannas apakšas ir jānotīra pēc iespējas agrāk. Šeit mēs esam norādījuši, kā notīrīt pannas apakšu, izmantojot piecus dažādus palīgus, kas var ātri notīrīt sodrējus un taukus no pannas apakšas. Visas šīs lietas jau ir sastopamas vairumā mājsaimniecību, un lielākā daļa no mums tās bieži izmanto savā ikdienas dzīvē.

Kā notīrīt pannas apakšu ar sāli

Sāls, ko izmantojam ēdiena gatavošanai, var būt noderīga, lai notīrītu pannas ārējo virsmu. Uz notraipītā trauka uzklāj nedaudz sāls un notīri to ar metāla švammi. Vari arī pievienot citronu vai ziepes. Šis ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā notīrīt pannas apakšu.

Sāls un laima sula

Ja panna ir izgatavota no nerūsējošā tērauda, tad šī būs īstā metode, kā notīrīt pannas apakšu. Tas ir tāpēc, ka laima skābums reaģē ar sāli, un kombinētā ķīmiskā reakcija viegli noņems pat visspēcīgākos traipus. Uzlej uz pannas nedaudz laima sulas un pēc tam pārber to ar sāli. Ļauj tai nostāvēties pāris minūtes. Pēc tam uzber vēl nedaudz sāls un sāc to tīrīt ar cietu sūkli vai metāla švammi. Visbeidzot noskalo to ar tīru ūdeni.

Soda

Soda ir viena no tām lietām, ko parasti izceļ, kad runa ir par dažādu traipu un sarežģītu netīrumu noņemšanu no dažādām virsmām un materiāliem. Iesakām no tās pagatavot pastu, izmantojot trīs karotes cepamās sodas un vienu karoti silta ūdens. Vienmērīgi uzklāj pastu uz pannas ārējās virsmas un atstāj uz 10 līdz 20 minūtēm. Pēc tam noberz pannu, izmantojot cietu sūkli vai metāla švammi, un noskalo to ar tīru ūdeni.

Etiķis

Lielā traukā sagatavo etiķa un ūdens šķīdumu attiecībā 1 pret 2. Pēc tam ievieto tajā pannu un iemērc to šķīdumā apmēram 20 līdz 30 minūtes. Drīz tu pamanīsi, ka taukainais pārklājums sāk atdalīties no pannas virsmas, tāpēc šis ir labs veids, kā notīrīt pannas apakšu.

Soda un etiķis

Iedarbība ir spēcīgāka, ja sajauc cepamo sodu un etiķi. Vispirms uz pannas ārējās virsmas uzliec nedaudz cepamās sodas un tad pievieno dažus pilienus baltā etiķa.

Kā tīrīt elektrisko grilu

Foto: pexels.com
 
Elektriskie grili ir ērts gatavošanas rīks, kurā var gatavot siera karstmaizes un burgerus. To lieliski var izmantot gan mājās, gan uz terases, gan dārzā. Lai cik vienkārši būtu uz tā gatavot, elektriskā grila tīrīšana var sagādāt galvassāpes, jo pie tā virsmām mēdz pielipt ēdiena pārpalikumi. Veicot dažas vienkāršas darbības, piemēram, noberžot ēdiena pārpalikumus, kamēr grils vēl ir karsts, elektrisko grilu tīrīt var kļūt vienkāršāk.
 

Kā veiksmīgi notīrīt elektrisko grilu

  1. Pasargā sevi no elektriskās strāvas trieciena, atvieno grilu no elektrotīkla pirms sāc to uzkopt ar mitru sūkli vai lupatu.
  2. Labākais laiks grila plākšņu tīrīšanai ir tad, kad tās vēl ir siltas. Pēc grila atvienošanas ļauj tam atdzist apmēram desmit minūtes.
  3. Ir svarīgi neizmantot abrazīvus sūkļus, kas var saskrāpēt grila plāksnes. Dažiem elektriskajiem griliem ir īpaša gumijas lāpstiņa, kas palīdz noņemt salipušos ēdienus, taču der jebkura gumijas lāpstiņa.
  4. Samitrini mīkstu sūkli vai lupatu un rūpīgi izspied to. Slaukot grila virsmas, bieži izskalo sūkli, jo tas ātri kļūs taukains un netīrs.
  5. Demontē savu elektrisko grilu, noņemot plāksnes un noņemot notekpaplāti.
  6. Nosusini visas detaļas ar papīra dvieli.
  7. Dažiem elektriskajiem griliem ir noņemamas detaļas, kuras var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Ievēro ražotāja norādījumus, bet ja iespējams, ievieto detaļas trauku mazgājamajā mašīnā.
Lai saglabātu pannu, grilu un citu virtuves piederumu kvalitāti un kalpojamību, ieskaties 1a.lv, kur pieejami dažādi piederumi pareizai uzglabāšanai un tīrīšanai.