Pievienojies SMART NET un ietaupi! Pievienoties

Trauki, glāzes un pannas

Šīs nedēļas piedāvājumi

Idejas un ieteikumi

Dāvanas 8. martā tavām mīļotajām sievietēm Foto: Unsplash.com/Ekaterina Shevchenko   Marts ir starpposms ziemai un pavasarim, laiks paliek siltāks un gada vēsākie mēneši ir aiz muguras. Tieši šajā laikā siltums jāienes arī mājās, iepriecinot savas mīļākās un tuvākās sievietes. Dāvanas 8. martā ...
Fen šui mājas plānojums – harmonijai un labklājībai   Foto: Pixabay.com/stephlit   Fen šui aptuveni 3000 gadu sena no Ķīnas nākusi filozofisko uzskatu un praktisku paņēmienu sistēma, kuras pamatā ir ticība, ka ar pareizu visu dabas enerģiju un elementu sabalansēšanu sev apkārt iespējams panākt veselību, ...
5 veselīgi dzērieni pret augstu asinsspiedienu Foto: Pexels.com/ Puwadon Sang-ngern   Paaugstināts asinsspiediens jeb arteriālā hipertensija ir izplatīta slimība visā populācijā, ar to sastopas gandrīz katrs otrais cilvēks. To piedzīvo vidēji 45 % sieviešu un 55 % vīriešu, taču nereti mazliet paaug...
TOP 10 ledus dzērieni vasarai Foto: Cinthia Escalante, unsplash.com   Bērniem ir sācies brīvlaiks un vecāki steidz ņemt atvaļinājumus no darba, kas nozīmē, ka vasara un līdz ar to karstais laiks ir pavisam tuvu. Lai pasargātu savu organismu, siltajā laikā jo īpaši ir svarīgi patē...
Trauki, glāzes un pannas
 
Daudziem cilvēkiem ēdiena gatavošana ir hobijs. Lai viss izdotos, ir nepieciešami kvalitatīvi trauki un pannas. No tā reizēm ir atkarīgs galarezultāts, turklāt labi un pareizi izvēlēti trauki kalpos ilgi. 

Kādi trauku veidi pastāv?

Virtuves trauki – ietilpst šķīvji, krūzes un glāzes. Izmanto ikdienā ēdiena un dzērienu pasniegšanai, baudīšanai.
 
Bērnu trauki – nopērkami gan parasti trauki, gan tādi, kas atvieglo satveršanu, garantē šķidrumu neizlīšanu un vieglu kopšanu. Vislielākā interese bērniem ir par traukiem ar iemīļoto varoņu printiem.
 
Trauki gatavošanai – pannas un katli. Sīkāk izdala konkrētiem ēdienu veidiem paredzētus, piemēram, katli tvaicēšanai vai pankūku pannas. 
 
Tūrisma trauki – atšķiras ar to, ka paredzēti maltītēm brīvā dabā. Parasti kompakta izmēra, vienkārši pārnēsājami, piemēram, Stanley tūristiem paredzētie trauki.
 
Uzglabāšanas trauki – parasti pusdienu trauki līdzņemšanai. Atkarībā no izmantošanas mērķa ir termoizturīgie trauki, parasti trauki ar vāku vai stikla trauki bakalejas produktiem, piemēram, Domoletti.
 
Trauki svinībām – greznāki, izmeklētāki. Tiek izmantotas dažādi deserta trauki, glāzes, servēšanas trauki, dekanteri un deserta trauki. Mondex traukus izmanto ne tikai ēdiena pasniegšanai, bet kalpo arī kā svētku galda akcenti.
 
Tējas trauki – izmanto izsmalcinātai, pareizai tējas baudīšanai. Ietilpst tējkannas un krūzīšu servīzes, dažādi sietiņi. 
 
Vienreizējie trauki – ērti izbraukumos, visbiežāk ražoti dabai draudzīgi – no koka vai papīra.

Trauku piedāvājums atkarībā no izmantošanas veida

Trauki gāzes un elektriskajai plītij – der gandrīz jebkurš materiāls, no kā ražo pannas un katlus. Svarīgākais ir izvēlēties pareizo lielumu, lai sasilšana notiktu vienmērīgi un nenotiktu trauka deformācija. Reizēm ražotāji piedāvā pannas ar gatavošanas virsmā iestrādātu rievojumu, kas uz gāzes plīts nodrošina pareizu sasilšanas procesu. Elektriskajām plītīm piemēroti trauki ar biezu dibenu. Lamart plašajā katlu piedāvājumā atradīsi vajadzīgo.
 
Indukcijas plīts trauki – pamatmateriālam jābūt magnētiskam. Vairumā gadījumu indukcijas plītīm der nerūsējoša tērauda un čuguna trauki, kā arī porcelāna emalja ar metālu. Bollire un Tefal ir vieni no ražotājiem, kas piedāvā atbilstošus gatavošanas traukus.
 
Trauki cepšanai cepeškrāsnī – speciāli karstumizturīgi trauki, kas paredzēti ēdiena gatavošanai krāsnī. Luminarc rūdītā stikla vai keramikas trauki krāsnīm ir laba izvēle. Savukārt Tescoma un Kamille piedāvājumā atrodami nerūsējošā tērauda trauki, bet Fissman – silikona formas cepšanai.
 
Trauki mikroviļņu krāsnij – ugunsizturīgie vai termo trauki, kas parasti ražoti no stikla, keramikas, plastmasas vai porcelāna. Attiecībā uz formu pievērs uzmanību, lai traukam nav izliekta mala, pretējā gadījumā ēdiens piedegs.
 
Trauki saldēšanai – ražo no plastmasas, paredzēti ēdiena uzglabāšanai. Tiem tiek norādīta ieteicamā temperatūra, kā arī attēls ar sniegpārsliņu norāda to piemērotību saldēšanai.
 
Trauku izmantošanas mērķis
Trauku materiāls
Gāzes un elektriskajai plītij
Jebkuri metāla trauki
Indukcijas plītij
Plīts traukiem jābūt ar feromagnētisku dibenu
Сepeškrāsnij
Stikla, keramikas, silikona, metāla formas
Mikroviļņu krāsnij
Stikla, keramikas, plastmasas, silikona formas
Saldētavai
Plastmasas trauki uzglabāšanai
 

Kā izvēlēties virtuves traukus?

Izmantošana – kad tiks izmantots, svētkos, ikdienā, izbraukumos?
Materiāls – jāņem vērā materiāla īpašības un iespējamie izmantošanas veidi. Stikls, keramika un porcelāns ir viegli kopjami un labi izskatās. Plastmasas trauki maksā lētāk, bet ne vienmēr ir izturīgi un uzsūc produkta aromātus.
 
Komplektā vai atsevišķi – izdevīgi un ērti ir pirkt visu komplektā. Ražotāji piedāvā ne tikai glāžu un šķīvju komplektus, bet arī pannas, katlus un tml. Svētku galds ļoti labi izskatās, kad izmantoti saskaņoti trauku komplekti un servīzes.
 
Ja nezini, kur pirkt, tad plašu klāstu virtuves trauku un vienreizējās lietošanas preces atradīsi internetā, apskatot 1a.lv piedāvājumu. Šeit visam patīkama cena, akcijas un izpārdošanas, kā arī pozitīvas atsauksmes.

Biežāk uzdotie jautājumi (BUJ)

Cik trauku komplektiem man vajadzētu būt?
Tas atkarīgs no ģimenes locekļu skaita un ikdienas paradumiem. Vienam diviem cilvēkiem pietiktu ar vienu katlu, pannu, dažiem šķivjiem un krūzēm, bet lielākam skaitam ir nepieciešamība pēc vismaz diviem dažādu izmēru katliem, pannām, vismaz četriem vidēja izmēra šķīvjiem un bļodām.
Kas jāņem vērā, izvēloties pannu?
Uz kādas plīts tā tiks izmantota, lielums, materiāls un kam paredzēta izmantot. Rokturim jābūt no koka vai karstumizturīgās plastmasas.
Kāds šķīvju materiāls ir piemērots ikdienas lietošanai?
Lēti un viegli kopjami ir stikla šķīvji, tos var likt arī mikroviļņu krāsnī. Ja ģimenē ir mazi bērni, tad piemēroti ir plastmasas šķīvji.
Kam pievērst uzmanību, izvēloties tējas komplektu?
Kāda tēja tiks baudīta, jo dažādām tējām ir dažādi to uzliešanas veidi.
Kā izvēlēties tūrisma traukus?
Jāņem vērā, kas tiks baudīts. Ēdiens būs no mājām vai tiks gatavots uz vietas? Kāda veida ēdiens (zupa, karstie dzērieni, konservi)? Vai būs viegli pārvietojami?