Foto: 1a.lv
Kafijas automāta atkaļķošana ir procedūra, kura būtu jāveic regulāri, ievērojot visas instrukcijas. Tad kafijas automāts kalpos ilgu laiku, un kafija nezaudēs savas īpašības. Regulārai atkaļķošanai ir ļoti liela nozīme, lai kafijas automāts varētu darboties bez problēmām, jo vienus no biežāk sastopamajiem bojājumiem izraisa tieši kaļķa nosēdumi.
Tāpēc ir jābūt atbildīgiem un laicīgi jāveic kafijas automāta atkaļķošana. Ieteicams izmantot speciālos atkaļķošanas šķidrumus vai tabletes, ievērojot ražotāja instrukcijas. Nebūtu vēlams izmantot citronskābi vai etiķskābi saturošus produktus, jo tas var neatgriezeniski sabojāt ierīci.
Tālāk rakstā atradīsi noderīgu informāciju par šī procesa nozīmīgumu un padomus, kā uzturēt savu iekārtu nemainīgi perfektā stāvoklī.
Kāpēc ir nepieciešama kafijas automāta atkaļķošana?
Ūdens sildīšanas laikā kafijas aparāta iekšpusē uz detaļām, kuras ir saskarē ar ūdeni, sāk veidoties kaļķakmens. Ja tas jau ir izveidojies par daudz, kafijas automāts sāk darboties arvien sliktāk. Jūtami samazinās tā jauda, arī ūdens daudzums kafijā manāmi sarūk. Svarīgi atcerēties par kaļķakmens kaitīgo iedarbību uz mehānismu. Svarīgi zināt, ka uz iekšējām detaļām var uzkrāties kaļķakmens, kas var veicināt to pārkaršanu.
Kad un cik bieži atkaļķot kafijas automātu?
Foto: 1a.lv
Galvenā no pazīmēm, pēc kā saprast, ka jūsu kafijas automāts ir jāatkaļķo, ir vieglāk pamanāma jaunajiem kafijas aparātiem. Tie paši signalizē, ka ir laiks veikt apkopi. Tas var būt brīdinājuma teksts, kas parādās uz displeja, vai kāds indikators. Šo informāciju nevajadzētu ignorēt, bet sagatavoties, ka ir jāveic kafijas automāta atkaļķošana.
Ja ir vecāks modelis, tad viens no rādītājiem ir kafijas garšas izmaiņas uz slikto pusi. Ja, dzerot kafiju, sajūti kādas izmaiņas smaržā vai sagaršo ko nepatīkamu tās garšā, jāveic kafijas automāta atkaļķošana. Izteikts skābums varētu būt pirmais signāls, kas liecina, ka pienācis pēdējais laiks rīkoties. Kā vēl viena no pazīmēm ir samazināts ūdens daudzums pagatavotajā dzērienā.
Kā viens no svarīgākajiem aspektiem, kas ietekmē kaļķakmens veidošanos, ir ūdens cietība. Ūdens kvalitāte izšķir visu – jo cietāks ūdens, jo kafijas automāts prasīs biežāk sevi atkaļķot. Lai zinātu, kāds ūdens cietības koeficients ir ikdienā izmantotajam krāna ūdenim, vari iegādāties speciālas sloksnītes ūdens cietības noteikšanai, kas nemaksā tik dārgi, lai to varētu viegli noteikt mājas apstākļos.
Vadoties pēc testa rezultātiem, varēs iestatīt pareizos tīrīšanas parametrus kafijas aparātā. Ir vērts apsvērt domu jau laicīgi par aparāta uzpildi ar labu dzeramo ūdeni un izvairīties no parasta krāna ūdens, sevišķi, ja tā cietība ir augsta.
Atkaļķošanai nepieciešamo materiālu sagatavošana
Foto: Pexels.com/Vlada Karpovich
Kafijas automāta atkaļķošana būtu jāveic, izmantojot speciālos atkaļķošanas līdzekļus, kurus saviem klientiem piedāvā dažādi ražotāji. Ir tādi attīrīšanas līdzekļi, kas ir īpaši izstrādāti konkrētiem kafijas aparātu zīmoliem. Bet ir nopērkami arī tādi, kuri ir universāli un der dažādiem modeļiem. Svarīgi piebilst, ka pareiza atkaļķošanas līdzekļa izvēle ir ļoti svarīga, jo tīrīšanas rezultāts būs atkarīgs no aktīvo vielu koncentrācijas šķīdumā.
Lai veiksmīgi varētu veikt atkaļķošanas procedūru, ir nopērkami dažādi šķīdumi, pulveri, tabletes un kapsulas. Būtiski ir stingri pieturēties pie ražotāja instrukcijām. Kā aktīvo vielu tie satur citronskābi vai kādu citu komponenti, kas nav tik agresīva savā iedarbībā uz iekārtas mehānismiem.
Svarīgi saprast, ka nodarboties ar pašdarbību un atkaļķošanā izmantot kādus no sadzīves produktiem, piemēram, etiķi, nebūtu prātīgi, jo tādā veidā varat neatgriezeniski sabojāt iekārtas mehānismu, pamainīt kafijas smaržu vai pat garšu. Arī garantiju, ja tāda vēl ir, ražotājs var atteikt, atklājot, ka neesat ievērojis kafijas automāta ražotāja ieteikumus kopšanas procesā.
Kafijas automāta atkaļķošana – soli pa solim
Kā pirmais solis ir sagatavoties darbam. Atbrīvo vietu blakus kafijas aparātam, lai nekas nejauši nepatraucētu. Esi gatavs tam, ka viss process var aizņemt zināmu laiku. Ir kafijas automāti, kam tas aizņem pusstundu, bet ir arī tādi, kur būs jārēķinās ar ilgāku laika periodu. Vienmēr esi blakus un uzraugi atkaļķošanas procesu.
Jāsāk ar to, ka vajag iztukšot un rūpīgi izmazgāt ūdens rezervuāru. Tad izber un iztīri kafijas biezumu tvertni. Dari to rūpīgi, citādi ar laiku neiztīrītajos stūrīšos var sākt veidoties pelējums.
Sekojot ražotāja instrukcijām, kas parasti ir aprakstītas speciālajā lietotāja rokasgrāmatā, jāsagatavo atkaļķošanas šķīdumu vai citu rekomendēto tīrīšanas līdzekli. Tiem kafijas aparātiem, kam atkaļķošanas programma ir iestatīta automātiski, atliek tikai vienkārši sekot norādēm.
Ja ir iegādāts tāds kafijas automāts, kuram visu jāveic manuāli, tad pirmais solis ir uzpildīt ūdens tvertni ar iepriekš sagatavotu atkaļķošanas līdzekli. Novieto kādu trauku zem teknes, pa kuru tecēs attīrīšanas līdzeklis. Sāc gatavot pirmo “dzērienu”, nepievienojot kafiju, ļaujot iztecēt atkaļķošanas līdzeklim. Pēc apmēram 15-20 minūtēm atkārto šo procesu. Tā jādara tik reizes, kamēr viss maisījums būs iztecējis.
Foto: Pexels.com/Ketut Subiyanto
Pēc tam obligāti rūpīgi izskalo mašīnu ar tīru ūdeni. Lai to paveiktu, piepildi ūdens trauku ar tīru ūdeni un atkārtoti pagatavo karsto “dzērienu”, bet šoreiz tikai ar tīru ūdeni, kas noskalos visas ķīmijas paliekas.
Kā pēdējais solis atliek kārtīgi notīrīt un sakopt visas noņemamās detaļas. Tam var izmantot arī kādus speciālus instrumentus vai birstītes. Visam jābūt perfekti tīram. Pretējā gadījumā kafijas automāts var kļūt par iecienītu vidi un barotni dažādiem mikroorganismiem. Īpašu uzmanību jāpievērš piena putotāja detaļām. To jāuzrauga īpaši un jātīra pēc katras piena gatavošanas reizes.
Padomi efektīvai atkaļķošanai
Lai nerastos nekādi pārpratumi un nesekotu nepatīkami pārsteigumi, piemēram, problēmas kafijas automāta darbībā, obligāti jāseko ražotāja norādēm. Šis nebūs tas gadījums, kad jādara kā lētāk, ātrāk vai vienkāršāk. Gatavojot kafiju, izmanto labu dzeramo ūdeni vai filtrētu ūdeni. Tas noteikti samazinās kaļķakmens veidošanos un ietaupīs gan tavu naudu, gan laiku, veicot atkaļķošanas procedūru krietni retāk nekā, ja lietosi parasto krāna ūdeni.
Regulāri tīri un apkop savu kafijas aparātu. Te jāatceras arī par savlaicīgu ūdens filtra nomaiņu iekārtai. Arī kafijas automāts pats signalizē, ka laiks mainīt ūdens filtru. Tie ir jāiegādājas papildus atsevišķi. Vispareizāk ir izvēlēties un lietot tādus filtrus, kas ir īpaši pielāgoti konkrētam iekārtas modelim. Tā tu nekad nekļūdīsies.
Kafijas aparāta uzturēšana
Foto: 1a.lv
Vienmēr izpēti ražotāja ieteikumus kafijas aparāta uzturēšanā un centies pie tiem pieturēties. Atkaļķošanu veic regulāri, jo kaļķakmens ir viens no galvenajiem bojājumu cēloņiem. Pretējā gadījumā vari iedzīvoties dārgā iekārtas remontā. Atceries – atkaļķots kafijas automāts vienmēr spēs pagatavot visaromātiskāko un garšīgāko kafiju.